HomeKnutselfilmpjesWebshopInfoContactMijn account

Framalo

Schorten voor Autisme

Een tijdje geleden belde Nathalie Vanslembrouck, een jonge zaakvoerdster van VN Clean Zarren, mij op met de vraag of ik niet wilde meewerken aan een project om geld in te zamelen voor de Vlaamse Vereniging voor Autisme. Als mama van een dochter die het niet altijd makkelijk heeft met onze ongestructureerde en veranderende wereld, als vriendin van een mama van een autistische zoon en als leerkracht van veel ASS- leerlingen besliste ik dan ook heel snel om hier aan mee te doen!

Wat is de bedoeling? Je koopt een stofje (of twee) en je maakt er een leuke keukenschort mee. Daarna breng of zend je je creatie naar VN Clean die de schort te koop stellen in de winkel. Het geld gaat rechtstreeks naar de Vlaamse Vereniging voor Autisme.
Heel veel stoffenwinkels, net als wij, geven korting op de stof die je koopt voor deze actie. Je kan alle voorwaarden nog eens hier lezen: algemene voorwaarden
De actie loopt van 8 november tot en met 2 april dus tijd genoeg om erg creatief te zijn! Op de startdag (8 november) zal ik ook aanwezig zijn bij VN Clean waardoor jullie daar rechtstreeks stof en biaislint kunnen kopen. Ik zal ook enkele voorbeelden van patroontjes meenemen.

De schort op de posters maakte ik als voorbeeld voor jullie. Nu ja, ik ben begonnen aan de schort en toen gooide mijn schouderoperatie roet in het eten. Gelukkig kan ik altijd rekenen op Marieke van MarieMieps en werkte zij de schort verder af!

Het patroon voor de voorbeeldschort haalde ik van http://sew4home.com. Het is volledig in het Engels maar hieronder vind je dus de Nederlandse vertaling. Hopelijk is het duidelijk uitgelegd want het is de eerste keer dat ik een tutorial schrijf...

Benodigdheden:
2m stof buitenkant
50 cm voeringstof binnenkant zakken
6m biais
naaigaren in overeenkomstig kleur

Werkwijze:
Print eerst de patronen af. retro-schort-body-en-zak      retro-schort-onderstuk
Zorg ervoor dat je printer de 100% schaal gebruikt! Kleef alle delen aan elkaar (niet overlappen!) zodat je een volledig patroon krijgt.

Leg je patronen op je stof en knip. Je hoeft geen naadwaarde meer bij te tekenen! De zak knip je tweemaal uit. Neem ook alle tekens over op je stof.

wp-20141012-008wp-20141012-009
Knip de zak ook tweemaal uit de voeringstof.

Leg de geknipte stof van de zak op de geknipte voering met de goeie kanten op elkaar. Leg vast met spelden en stik de zijkanten. Bovenaan laat je open. Opletten in het puntje van de zak: niet te ver stikken en je naald in de stof laten om te draaien! Keer daarna de stof en strijk plat.

wp-20141013-001
Bevestig bovenaan het biaislint zodat de opening gesloten wordt. Strijk opnieuw goed plat.
Doe hetzelfde met de tweede zak.wp-20141015-003

Leg de gemaakte zakken op de tekens van je stof en stik goed tegen de rand.

wp-20141015-008

Zigzag of overlock de onderkant van de body van de schort én de bovenkant van het onderstuk. Leg nu de body en het onderstuk met de goede kanten op elkaar en speld vast. Het onderstuk wordt hierbij licht gefronst. Stik daarna goed vast. Strijk de plooien aan de achterzijde open. Doorstik de bovenkant. 

dsc01347

Bevestig nu het biaislint rondom de volledige schort en stik vast.

dsc01349dsc01350

dsc01351

Teken dan je 4 striklinten op de achterzijde van je stof. De grootte kan je zelf bepalen. Plooi je stof dubbel en knip. Stik toe maar laat een keergat dat je met de hand onzichtbaar toenaait. 

dsc01353

Maak vier knoopsgaten in de schort (2 bovenaan, 2 aan de zijkanten). De meeste naaimachines doen dit automatisch. Knoop je striklinten door de knoopsgaten en je schort is helemaal gebruiksklaar!

dsc01356


dsc01357schorten-autisme

Stof: Sky van Coats by Framalo
Oranje bolletjes katoenbiais by Framalo

Je kan deze schort ook in twee kleuren maken, een schort in tafelzeil (lekker afwasbaar!) of een totaal andere schort maken. Op internet vind je zeker nog andere leuke patronen. Ook het boekje "Kleurrijk en vrolijk tafelzeil" heeft een leuk en simpel patroon voor een damesschort én een kinderschort.


Met een heel erg dankjewel aan Marieke voor de hulp om de deadline te halen! Je bent de beste!
Ook dank aan het ganse team van VN Clean om mij deze kans te geven om hieraan te mogen deelnemen.
Een superdikke merci én proficiat aan iedereen die een schort wil en zal maken of die eentje wil kopen!

Liefs,
     Veerle
Beoordelingen

Er is 1 beoordeling gevonden.

Marieke VercaemerMaandag, 3 november 2014 om 21:05

ziet er goed uit hé! en jij bedankt om altijd in mij te geloven!


Home


Veerle Maes                                                                               Alle prijzen zijn 21% btw inbegrepen.
7e Geniestraat 4a
8650 Houthulst
0496 78 82 76

veerle@framalo.be


BE 0550 688 992

AXA BE76 7512 0699 3895                                      

Knutselfilmpjes Webshop Info Contact Mijn account

Alle prijzen zijn Inclusief 21% BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop software: EasyWebshop.be